11 Ağustos 2009 Salı

Her şeyi %85'ine küçült

çalıştığım web tasarımcılara bir tavsiyede bulunurum: "Tasarım bittiğinde, her şey yerli yerine oturduğunda tasarımdaki tüm elemanları %85'lerine küçült."
Eğer bunu yaparsanız tasarım elemanlarının aralarındaki ilişkilerin yeniden düzeltilmesi için ilave olarak 15-20 dakika harcarsınız. Ama buna karşılık hemen hemen aynı oranda daha küçük dosya boyutlarına sahip, yani daha hızlı ve görsel etkisi önceki ile aynı olan ve içerik için daha çok yeri olan bir tasarımınız olur.
Küçültme işlemini yaparken dikkat edilmesi gereken şey bunu elemanlara yapmaktır. Örneğin 1000 px genişliğindeki tasarım 850px'e indirilmemelidir. Tasarım yine 1000 px olmalı ama örneğin 200px genişliğindeki logo 170px genişliğine indirilmelidir. Bu durumda logonun yanında kalan alan büyüyecektir.
Ve tabi unutulmamalıdır ki, bu bir tekniktir, şart değildir. Yani bir elemana uyguladığınızda yeni ölçü içinize sinmiyor ise küçültme işleminden vaz geçiniz. Bir elemanı küçültmekten vaz geçtiğinizde diğerlerini de küçültmekten vaz geçmeniz gerekmez.
Defalarca denedim. Siz de deneyin. Doğru ölçüde olduğunu düşündüğünüz bir resmi %85'ine küçülttüğünüzde algınızda hiç bir değişiklik olmuyor. Halen o resim sizin için anlaşılır ve yeterince büyük görünüyor. Ve bu küçültme işlemini yapıp, iki durumu kıyasladığınızda küçültülmüş tasarımın daha güçlü olduğunu görüyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder