3 Aralık 2010 Cuma

"Sana güveniyorum" mesajı satış getirir

Corey Rudl, İnternet pazarlama işinin önemli uzmanlarından biri idi. (2005 yılında Ferrari sahipleri kulübünün Porsche GT testi sırasında meydana gelen kazada öldü) Corey, İnternet pazarlama kursları ve bunlar için kullanılan yazılımları İnternet üzerinden satarak yüklü bir servet kazanmıştı.
Onun en sevdiğim yanı, açık ve dürüst bir iletişim kurmayı sevmesiydi.
Kullandığı taktiklerden biri aklıma geldi. 195 USD değerinde 2 klasörden oluşan kursunu sadece kargo bedeli karşılığında ücretsiz gönderiyordu. 1 ay boyunca inceliyordunuz ve bu sürenin sonunda size sunulan bu malzemeyi beğendiyseniz parasını ödüyordunuz.
Ya ödemezseniz?
Ya beğendiğiniz halde "beğenmedim, ödemiyorum" derseniz?

Corey'in önemli vasıflarından biri de iyi pazarlamacıların tümünün sahip olduğu ölçümleme tutkusuydu. Asla tahminlerden hoşlanmaz hemen test eder ve ölçerdi. Ve elbette, bu durumu da test etmişti. Sonuç; ödememe oranı yaklaşık %5. Satışlarda elde edilen artış %35-40.
Pek çok ürün ya da hizmeti çalan ya da haksız şekilde kullanan insanlar var. Ama düşünsenize, birisi size bir şey veriyor. Ve "istersen çalabilirsin, ama çalmasan iyi olur" diyor. Çalamıyorsunuz. Size güvendiğini belirten birisine karşı davranışınız farklı oluyor.
Buradan hareketle ben de bazı testler yaptım. Vardığım sonuç şu: Eğer birisine güvendiğinizi söylüyor ve kötü niyetli olarak yapabileceklerinin farkında olduğunuzu belirtiyorsanız, bu yöntem işe yarıyor. Ancak yapabileceklerinin farkında olduğunuzu belirtmezseniz aynı sonucu alamıyorsunuz.
Sanırım bunun altında insanların kendilerini karşıdakinden daha akıllı zannetmesi yatıyor. Yaptıkları şeyi kimsenin fark etmeyeceğini veya akıl edemeyeceğini sanıyorlar. Kurs örneğine dönersek, faydalandığı halde beğenmediğini söylediğinde sizi kandırdığını düşünüyorlar. Oysa en baştan "beğendiğin halde beğenmediğini söylersen, canın sağolsun" şeklinde bir mesaj verdiğinizde, bu kapıyı kapatmış oluyorsunuz.
Üzerinde biraz düşündüğünüz zaman, kendi işiniz ile ilgili güven temelli satış ve ilişki geliştirme yöntemleri bulabileceğinize eminim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder